Bazylia - 100% naturalny olejek eteryczny (10ml)

Bazylia - 100% naturalny olejek eteryczny (10ml)

6 punktów do systemu lojalnościowego

Pěstík

Olejek bazyliowy ma żywy, ostry zielony, słodki ziołowy aromat. Jest szeroko stosowany w perfumerii naturalnej ze względu na swój złożony świeży zielono-ziołowy charakter i bogate balsamiczne podteksty. Więcej

Kod produktu: 3503 Transport

34 zł
Dostępny
ks
Pěstík

Olejek bazyliowy ma żywy, ostry zielony, słodki ziołowy aromat. Jest szeroko stosowany w perfumerii naturalnej ze względu na swój złożony świeży zielono-ziołowy charakter i bogate balsamiczne podteksty. Więcej

Kod produktu: 3503 Transport

Bazylia(Ocimum basilicum)

Olejek eteryczny ze słodkiej bazylii jest destylowany parą wodną z delikatnych, pięknie aromatycznych liści rośliny Ocimum basilicum, która rośnie w bujnych himalajskich dolinach Indii.

Olejek bazyliowy, znany również jako "słodka", "prawdziwa" i "europejska" bazylia, należy do chemotypu Linalool. Szczególnie chemotyp Linalool okazał się słodszy i uznany za najbezpieczniejszy ze wszystkich odmian bazylii do użytku lokalnego. Linalool jest dominującym składnikiem chemicznym w tym rodzaju bazylii i nadaje olejkowi chłodny, subtelny drzewny charakter. W mniejszym procencie obecny jest również Methyl Chavicol (Estragole), składnik odpowiedzialny za łagodne, anyżowe nuty.

Zastosowanie olejku bazyliowego

Olejek eteryczny z bazylii ma szeroki zakres zastosowań, od wyostrzania stanu psychicznego do łagodzenia zmęczenia. Oprócz pomocy w łagodzeniu niepożądanych skurczów mięśni (przeciwzapalne), olejek eteryczny z bazylii jest przydatny w zmniejszaniu łagodnego bólu i stanu zapalnego (przeciwbólowe). Ogranicza obecność niepożądanych bakterii lub rozwój pleśni (antybakteryjne). W pielęgnacji skóry skuteczne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne oleju bazyliowego pomagają również w kontrolowaniu ognisk trądziku i pryszczy. Może być również stosowany w leczeniu ukąszeń owadów i chorób skóry, takich jak łuszczyca. Bogate źródło flawonoidów i przeciwutleniaczy, olejek eteryczny z bazylii działa również jako skuteczny środek przeciwstarzeniowy, który napina skórę, zwalczając uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki i stres oksydacyjny. Zapobiega pojawianiu się na skórze zmarszczek, drobnych linii i plam starczych.

W aromaterapii olejek eteryczny z bazylii jest stosowany do przywracania czujności umysłowej i zwalczania zmęczenia, ponieważ jest naturalnym środkiem pobudzającym. Ten olejek eteryczny jest niesamowicie podnoszący na duchu i jest bardzo czczony w Ajurwedzie ze względu na jego zdolność do nadawania siły umysłowej i wyostrzania umysłu. Podnoszący na duchu zapach olejku eterycznego z bazylii może być wdychany w celu złagodzenia bólu głowy, uspokojenia i ukojenia.

Jak używać

Olejek nadaje się do stosowania w aromaterapii.

Olejek może być stosowany do wzbogacenia kremów kosmetycznych, do kąpieli lub masażu.

Jest to produkt kosmetyczny, nie przeznaczony do użytku wewnętrznego.

Parametry
Olejki aromatyczne Zioła
Certyfikacja Odpowiedni dla wegan, Od zrównoważonego rolnictwa, 100% organiczny
Rodzaj oleju Olejek eteryczny
Tom 10 ml
Pory roku Wiosna, Lato, Zima
Cel użytkowania Bóle głowy i migreny, Równowaga hormonalna, Wzmocnienie odporności, Doświadczenie, Poprawa koncentracji, Zapalenie
Efekt Odświeżanie, The Purge, Zachęcające
Odpowiednie dla Mężczyźni
Zapachy Zioła